Asociația Organizatorilor, Producătorilor și Exploatatorilor de jocuri de noroc (Exprogame) și Asociația Organizatorilor și Producătorilor de Jocuri de Noroc (AOPJNR) cer public premierului Marcel Ciolacu să efectueze o analiză a proiectului de Ordonanță care propune modificarea actualei OUG privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc (nr. 77/2009), evidențiind că această inițiativă legislativă va avea următoarele consecințe:
– pierderea anuală efectivă de minim 400 de milioane de euro la buget;
– pierderea a minim 28.000 de locuri de muncă;
– închiderea a peste 250 de companii autohtone mici și mijlocii din industria jocurilor de noroc, cu peste 60% din piața actuală;
– închiderea a câtorva mii de mici afaceri familiale, lipsite de aportul financiar determinant al asocierilor cu firmele licențiate care urmează a fi scoase de pe piață;
– scoaterea directă sau indirectă în afara legii a singurelor tipuri de jocuri de noroc care oferă preponderent divertisment, nu adicție, respectiv jocul de bingo și aparatele slot-machine cu risc limitat.
Reprezentanții celor două asociații subliniază că propunerea legislative va avea un impact negativ asupra sectorului și solicită mai multă transparență în procesul decizional. Mai mult, introducerea unor măsuri contestabile, precum majorarea la un nivel prohibitiv de 1 milion de euro a garanției pentru acoperirea riscului de neplată a taxelor, ar putea elimina din piață companiile mici și mijlocii, lăsând doar câteva companii multinaționale dominante.
De asemenea, propunerea legislativă urmărește eliminarea din piață a aparatelor electronice slot-machine cu risc limitat, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la beneficiile reale ale acestei măsuri. În același timp, se propune o creștere a taxelor fără o fundamentare clară și proporțională cu veniturile realizate de fiecare organizator.
Specialiștii din domeniu atrag atenția asupra consecințelor negative pe care aceste măsuri le-ar avea asupra companiilor autohtone mici și mijlocii, în timp ce multinaționalele ar părea sa beneficieze de pe urma acestor schimbări.În opinia lor, măsurile propuse ar afecta grav sectorul, reprezentat în proporție mare de companii autohtone mici și mijlocii.
În final, cei doi asociații solicită o dezbatere publică mai amplă și transparentă în legătură cu acest proiect de Ordonanță care ar avea un impact semnificativ asupra industriei de jocuri de noroc din România.
Source link