Gelu Duminică subliniază că soluția pentru problemele legate de jocurile de noroc constă în investiții masive în prevenție. În al 7-lea episod al interviului, Playresponsibly vă invită să descoperiți alte idei ale reputatului sociolog cu privire la adicție.
Playresponsibly: Impactul tehnologic al jocurilor de noroc a sporit dependența? Oamenii nu mai pariază doar în agențiile stradale, ci pot juca și online, lucru imposibil în cazul altor dependențe, cum ar fi fumatul…
GELU DUMINICĂ: Priviți astfel: piața s-a adaptat. Tehnologia și informația au fost integrate, oferindu-se servicii online. Da, pandemia a generat o creștere semnificativă a jocurilor de noroc online. Este logic, oamenii nu mai puteau merge fizic. Este similar cu Netflix.
Consumul s-a mutat online în timpul pandemiei. A crescut masiv, pur și simplu pentru că oamenii nu mai aveau acces la cinematografe. Trendul online nu este imposibil de inversat, însă trebuie gândit astfel încât să promoveze un consum responsabil. Asta este problema majoră. Nu este vorba despre interzicere, ci despre consum responsabil.
În străinătate se confruntă cu aceleași probleme și caută soluții. Problema este una generală și nici ei nu au găsit soluții miraculoase.
Soluția ideală? Nu există una universală. Ceea ce funcționează pentru unul, nu funcționează pentru altul. Suntem diferiți, de aceea este crucială o abordare personalizată pentru fiecare caz de dependență.
Dar până la tratament, prevenția este esențială. Trebuie să investim masiv în prevenție. Putem trata consecințele, dar trebuie să prevenim în primul rând. Dacă aș da un sfat autorităților de reglementare, le-aș sugera să investească considerabil în prevenție, să sprijine mecanismele de oferire a serviciilor pentru persoanele dependente.
?
Noi nu avem centre de reabilitare. Unde să meargă acești oameni pentru a fi tratați de dependența lor? Noi îi catalogăm și îi blamăm pentru pierderile lor majore, fără a înțelege că există traume profunde care au condus la starea lor de dependență. Acești oameni nu au nevoie de critici, ci de suport.
Mai mult, închiderea completă a industriei nu rezolvă problema. Niciodată închiderea nu a soluționat vreo problemă.
Source link