Din punct de vedere matematic, jocurile de noroc sunt experimente care generează diverse tipuri de evenimente aleatoare. Cam aşa stau lucrurile şi când vine vorba despre cariera Odetei Nestor: parcursul său profesional în această industrie a pornit de la o întâmplare. După 20 de ani însă, a devenit responsabilă de dezvoltarea pieţei jocurilor de noroc online, cel mai dinamic sector al acestei industrii, o nişă inexistentă la începutul său de carieră. Iar acest lucru nu mai este doar o întâmplare.
Privind retrospectiv, aş spune că a fost o chestiune de oportunitate. Am descoperit în domeniul jocurilor de noroc o lume extrem de competitivă, care necesită o pregătire multidisciplinară, complexă, atenţie la detalii, capacitate de adaptare rapidă şi, mai ales, o foarte bună cunoaştere a tendinţelor existente în domeniu” descrie Odeta Nestor activitatea sa de două decenii în industria jocurilor de noroc. Din 2017, este preşedinte al Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND), care are scopul de a aduce împreună operatorii principali de jocuri de noroc la distanţă, pentru o reprezentativitate clară în industrie. Totodată, asociaţia îşi propune să promoveze şi să protejeze drepturile şi interesele operatorilor de jocuri de noroc la distanţă, licenţiaţi în România, explică ea. Concret, prin rolul său, Odeta Nestor reprezintă operatorii din segmentul jocurilor de noroc online în relaţia cu autorităţile şi, adaugă ea, pune umărul la îmbunătăţirea continuă a reglementărilor legislative şi armonizarea intereselor în domeniu în avantajul tuturor părţilor.
Din 2017, asociaţia a reprezentat interesele operatorilor de jocuri de noroc din online, atât la nivelul factorilor de decizie legislativi, cât şi la nivelul Comisiei Europene. Potrivit preşedintelui AOJND, misiunea ei include promovarea şi protejarea drepturilor şi intereselor operatorilor de jocuri de noroc la distanţă din România; crearea unui mediu competitiv în piaţă companiilor de jocuri de noroc la distanţă; sprijinirea autorităţilor în perfecţionarea cadrului de reglementare; dezvoltarea domeniului într-un cadru responsabil, spre beneficiul publicului şi al economiei româneşti.
Din rândul celor mai recente realizări, menţionează colaborarea cu o entitate europeană, European Gaming and Betting Association, ce are sediul la Bruxelles, alături de care reprezintă interesele industriei la Comisia Europeană. „Scopul asocierii noastre cu această entitate europeană este a pune România pe harta Europei, pe locul pe care îl merită, atunci când vorbim de o piaţă volatilă şi cu tendinţe de creştere a businessului, luând în considerare totodată şi legislaţia, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional”, spune Odeta Nestor.
Cum ajungi însă să lucrezi în acest domeniu?
Odeta Nestor are studii în domeniul economic, finanţe-bănci, cu specializare în combaterea fraudelor financiare. Primii paşi în carieră i-a făcut în domeniul turismului, iar în domeniul jocurilor de noroc a intrat, spune ea, printr-o întâmplare. „Nu mă văd făcând altceva. Pentru mine, domeniul jocurilor de noroc este mai mult decât sectorul în care îmi desfăşor activitatea, este o pasiune şi un loc în care mă regăsesc şi în care pot, prin expertiza şi resursele profesionale pe care le am, să inovez şi să creez un cadru mai bun, în favoarea tuturor actorilor prezenţi pe această piaţă”, descrie Odeta Nestor rolul său actual. Acum, după aproape două decenii în acest sector, crede că şi-a început cariera oarecum ca rezultat al întâmplării. Aceasta a reprezentat pentru ea cea mai bună oportunitate de dezvoltare nu doar profesională, ci şi personală. „Şi mă bucur că, în continuare, descopăr lucruri noi, învăţ şi am posibilitatea de a-mi folosi expertiza şi priceperea în domeniul jocurilor de noroc atât online cât şi landbase, din calitatea de preşedinte al Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND)”.
—
O industrie în zodia norocului, indiferent de geografie
În 2019, valoarea pieţei europene a jocurilor de noroc ajunsese la 98,6 miliarde de dolari, din care piaţa jocurilor de noroc online reprezenta 24,5 miliarde de dolari şi piaţa jocurilor de noroc landbased, 74,1 miliarde de dolari. În 2020, EGBA (European Gaming and Betting Association) previziona o scădere de 23% a pieţei, până la 75,8 miliarde de dolari, ca urmare a impactului creat de pandemia de COVID-19 asupra agenţiilor fizice, în timp ce pentru jocurile de noroc online era aşteptată o creştere de 7%, până la 26,3 miliarde de dolari a veniturilor brute din jocuri de noroc.
Dincolo de oportunităţile de dezvoltare personală şi profesională, a avut parte şi de provocări importante, despre care spune că nu le-ar fi putut face faţă fără muncă, perseverenţă şi învăţare continuă. „Perseverenţa, cunoaşterea şi seriozitatea au fost trăsăturile care m-au ajutat să obţin o reglementare corectă, într-un mod deschis, a domeniului jocurilor de noroc iar acest lucru mi-a deschis…
Source link